Tuesday, October 28, 2008

Ikan Ketutu


Hari Sabtu lepas aku dan adik aku telah menghadiri satu kursus yang agak popular juga sekarang ini di dalam industri Agriculture iaitu "Kursus menternak Ikan Ketutu" . Ya ikan ketutu memang amat popular sebenarnya di kalangan kaum Cina dan ia selalunya dijual/ di masak di restaurant2 mewah dan juga hotel. Harga yang dijual di restaurant dengarnya mencecah sehingga RM140/kg.

Aku memang x pernah lagi rasa macam mana isi ikan ketutu ni.. tapi dengar cerita memang sedap.. (kena rasa sendiri la nanti). Aku memang ada plan nak buat bisnes menternak ikan ketutu ni dan kalau semuanya berjalan lancar, Insya-Allah bisnes ni akan dimulakan secepat mungkin .. juga bergantung pada permohonan pinjaman bisnes la nanti :-)

Initial cost untuk setup bisnes ni agak juga tinggi memandangkan perlu membeli tangki untuk bela ikan yang ukurannya dalam 4 x 8 x 3 kaki. Tangki ni pulak ada 12 lapisan filter untuk memproses air supaya ikan tu boleh hidup seperti mana dia hidup di dalam sungai. Bagi yang nak buat bisnes ni di KL (macam aku ni), tempat untuk membela ikan ini juga perlu diambil kira dan kalau boleh nak cari rumah kedai yang sewa murah2 je. Kalau kat kampung, senang je la nak cari tapak dan sewa tanah boleh dikira murah.

Kursus tu bagi aku simple je sebenarnya sebab dia ajar macam mana nak membela ikan tu dengan selamat seperti mengawal PH dan kadar ammonia di dalam air, macam mana nak bagi ikan tu makan, bagaimana hendak memilih induk yang baik dan banyak lagi la content dia. Boleh dikira bagus juga kursus tu bagi beginner yang macam aku... tapi harga kursus tu @ RM380 bagi aku agak mahal sikit la. Kalau dia charge RM200 aku rasa ok sikit kot. Material yang dia deliver tu sikit je sebenarnya, tapi biasa la...banyak diselangi dengan sesi Q&A yang banyak.

Kita orang semua pergi melawat "site" projek kat situ. Dekat je dgn bilik kursus tu. Kat kedai bawah je (kelas kursus ni kat rumah kedai bhg bawah). Dapat la rasai sikit macam mana nanti kalau nak bela sendiri. Aku tengok banyak juga ikan2 ketutu yang mati. Selalunya kes kematian dia disebabkan jangkitan kuman dan parasit. So agak leceh juga nak menjaga ikan ketutu ni. Lagi satu, tempoh untuk jual balik juga lama iaitu setahun sebelum ia mencapai berat yang boleh dijual dalam 1kg.

Di akhir sesi kursus tu, semua peserta diberi sijil penyertaan. Sijil ni yang sebenarnya mahal kot. Ye la, sebab dengarnya para pemberi pinjaman nak tengok sijil kehadiran ni baru la boleh nak buat pinjaman bisnes ikan ni.


Hidup bersembunyi di dalam "kondo" pipe



Di dalam kelas

Ajar macam mana nak test PH dan kadar ammonia air

12 comments:

Shelly said...

hai la ketutu...untung ada org nak bela...heheheh...mcm mana nak test pH? pakai pH meter ker? atau kertas pH?

Nik Hasmizie said...

Pakai PH tester. bukan kertas litmus. Yang ni masukkan cecair PH tester ke dalam tabung uji yang di isi air tangki tu. Lepas tu compare la ngan table PH.

Ejey M. said...

Jie Jutawan Muda heheh,

Ramai jugak yg buat kt kampung halaman, dan sanggup supply dgn lori+van. Tapi utk ayam kampung buleh la, utk ikan aku no komen.

Cuma kalau ikut market yg kekal (tahan lama) mmg buat kat KL bagus jugak lagi2 kalau ko antara org awal yg buat. Kalu dah ramai sgt nnt susah plak sbb salunye restoren cina akan ambik dr penternak cina je, adatlah tlg sama anak branak ye dak. Nak cari restoren melayu yg nk beli ikan ni probably susah jugak pada pendapat aku yg tak join krusus ni hehehe..

Joey said...

geez..
that's one ugly looking fish there!
hahahahaaa...
bottom line, when it arrives on the dining table, the taste is amazing!!
:D

Nik Hasmizie said...

Ejey,
Aku tak tahu market utk restaurant melayu, tapi market utk restaurant cina for sure ada. Dulu bisnes ni dibuat joint venture oleh kompeni yg aku attend kursus ni (melayu) dgn partner dia (Cina). Tapi skrg yg si partner melayu ni kira dah pecah kongsi dan ingin buat sendiri pulak. Maybe nak try buat sendiri pulak kot. Tapi for sure market dia mmg ada dan the big challenge aku rasa ialah nak tunggu dia membesar selaam setahun tu. Byk cabaran nak tunggu dia besar. Takut ikan tu mati di tgh jalan jah LOL.

Joey,

Ikan ni mmg hodoh pun hehehe. sbb tu ia mengigatkan kita pada peribahasa "Don't judge a book by it's cover" hehehe. Nama lain ikan ni ialah ikan belantok, hantu, ubi, sunhock, haruan hodoh marble goby. Anyway feedback yg aku dapat drp member Cina. Ikan ni mmg femes kat dia org dan mmg sedap. Selalu dimakan time CNY.

Anonymous said...

ikan ketutu ek...1st time aku dgr name ikan nih....bkn kate rase tgk pn br 1st time...buruk gak rupe nyer....tp tang kepala tuh aku rase mmg for sure byk protein /khasiat punyer lah...hehe..
ader ker org kite nk mkn nie jie?? yer la kn..kalo org kite x mkn skli pn..at least org cina mkn...x rugi pn kalo berbisnes ikan ketutu nie...

Nik Hasmizie said...

tu la.. susah juga nak predict untung ke rugi sbb kebaranagkalian ikan ni nak mati anytime pun buleh kalu x dijaga dgn betu. kat kursus ari tu, org yg bagi kursus tu ada cakap pasal experience dia yg mati anak ikan ketutu ni sbyk 4000 ekor. woo , byk tu rugi..

Anonymous said...

Salam,

Sorry nak nyampuk, dari ruper aku tau hang kursus ngan Adrian Yeoh. Mahal siut kalu nak buat dgn diorang. Buat pa nak pakai sampai 12 lapisan filter kalu ko bleh cari alternatif lain. Pakai politank ngan fiber...giloz punyer mahal..silap silap RM8k satu pakej nie. Pada hal tak sampai pun RM1k utk siapkan infra. Hang kena juai ngan cina. Kalu nak reference pi ke forum bicara jutawan. Kat situ ramai pengusaha ketutu yang dah berjaya. For instance...Hj Hanafiah. Survey dulu seblm invest.

Anonymous said...

Berkongsi maklumat mengenai ikan ketutu di. http://www.gem.socialgo.com/forum/topic/34

Anonymous said...

Jemput lawat laman web

Link-->>Ketutu, belontok, soonhock, marble goby

n0n0n said...

macam pernah tengok je tempat kursus ni?kat mana tu?loan tu apply melalui sape?kertas kerja wat sendiri ke atau mmg dah siap ada....jgn berharap sangat,nanti jadi mcm aku...better guna modal sendiri dulu daftar nama company n operasi 3bulan...baru senang bank nak luluskan...agrobank pon skrg ni dah ada fund utk projek ikan ketutu ni...anyway hopefuly kita leh jalinkan kerjasama...pd pendapat aku,kita perlu ada persatuan penternak ketutu Melayu...aku risau yg industri ni bakal jadi macam lintah nanti...huhuhu...

Nur haura afeeya said...

Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπŸ“’πŸ˜‰
Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπŸ“’

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺πŸ‘πŸ»

3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain

5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.


Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πŸ’ͺ🏼


▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.

..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................

▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4

En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.


Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570