Thursday, October 16, 2008

Aku bukannya nak sangat makan kat hotel ni...

Aku bukannya nak sangat makan kat hotel ni, tapi semenjak aku dapat email terbaru daripada bos aku kelmarin yang dihantar kepada semua orang, terus aku decide.. "lepas ni aku makan kat hotel je la".

Mulai bulan ini, x de lagi subs allow kalau travel outstation kecuali ada resit. Ala... ni yang leceh. Aku tak suka betul benda2 macam ni. Ini x lain mesti salah satu cara nak cut cost overhead down la. Sebelum ni okay je dapat free2 subs tu for unreceipted. At least dapat la sikit duit poket lebih. Lagi pun itu sepatutnya di lihat sebagai "hardship" kepada sesiapa yang travel sebabnya...

1. Tinggalkan family untuk travel outstation
2. Tanggung kepenatan semasa travel
3. Byk lagi sebab sampingan seperti aku diet atau puasa ke hari tu.. mana aku nak dapat resit beli makanan?

So semalam for dinner aku dah belasah makan buffet dinner kat hotel je. Senang x payah aku nak pikir ingatkan diri sendiri supaya collect resit setiap kali aku makan. Memang aku jarang ambik resit makan ke apa... selalu resitnya aku terus buang. So sekarang aku kena beringat untuk mintak resit kat kedai2 yg aku makan. Kalau aku makan kat hotel, terus je aku suruh charge kat no. bilik aku.. settle.

Aku harap benda ni temporary je la. Kalau permanently rule baru ni ditukar... sapa yang minat nak outstation lagi? Setakat cover untuk makan as per bill, hmm x de untung, x de rugi.... itu je lah.

4 comments:

dicky said...

tak bestnyer....

Hasmizie said...

Mmg x best langsung. Malas nak outstation kl camni.

Anonymous said...

bkn stkt tu jer jie...the worst part is that this system will encourage staff to cheat the company by providing "illicit" receipt and ultimately create cheating culture...kalo ko nk receipt kosong...mintak2 la...hehe

Hasmizie said...

betul tu. encourage nak menipu. Aku mmg mals betul nak cari resit2 kosong ni hehehe.