Sunday, February 11, 2007

Harga minyak kat U.S

Fikir-fikirkan... kenapa Harga minyak kat Malaysia lagi mahal daripada harga kat U.S?

Malaysia = RM1.92/ litre
U.S = RM 1.85/ litre
Calculation untuk harga minyak kat U.S...

Kalau nak dikira, kita x boleh nak convert direct mcm tu. So sebenarnya harga minyak kat U.S bagi penduduk mereka ni terlampau murah kalau nak compare ngan kat M'sia sebab dia org bayar lebih kurang USD 0.53 je per litre (currency dia org la). Kat Malaysia, ngan currency RM, kita bayar RM1.92 per litre. Tak ke jauh beza tu?

3 comments:

ejey said...

Mmg la, maybe mung pun tau harga minyak dunia skang turun balik dah, murah dah sikit.Then, seme harga minyak turun balik, even kat Japan.

But MALAYSIA?

Since takde siapa tgk CNN, tiada siapa yg "SEDAR" minyak dah turun harga...

ps: Seme rakyat kita sebok layan AF kot...

Nazaruddin said...

Pehh..USD 20..termuntah muntah tank keta aku.USD 0.5 boleh pegi OU 10 kali.
Since end of january bunker dah naik beb...company menggelabah tapi project team happy!!keh keh

SempoiSerius said...

nak naik cepat jeeeeeee
nak turun buat buat tak reti pulakk

telan je lahhhhhh rakyat mesia