Sunday, January 04, 2009

Fasten your seatbelt please...

Sekarang kat Malaysia sudah ada undang2 bagi pemakaian tali pinggang belakang untuk kereta. Memang sudah ada kajian ttg tahap pengurangan impak sewaktu eksiden bagi penumpang belakang dgn pemakaian tali pinggang keledar untuk penumpang belakang ni.

Kat negara maju lain memang dah lama praktis benda ni. Tapi apa yg aku musykil pasal benda2 kat bawah ni.

1. Kenapa kereta persendirian shj diketatkan undang2 ini. Kereta lain spt teksi kenapa tidak dilaksanakan undang2 dgn serentak? Buduh.

2. Lori dan bas. Kenapa x de tali pinggang keledar utk penumpang bas? Cuba tgk berita, sekali eksiden berapa org yg cedera parah atau maut kat dalam bas tu.

Encik Gov, kalau nak start undang2 tu, buat la serentak dan seragam... Baru la betul. Ni separuh2 apa cerita?

Yg aku tahu kalau kat Korea mmg tali pinggang utk penumpang bas ada disediakan, tapi utk 1st row tempat duduk je dan wajib pakai.

End.

-----------------------
Sent From My Nokia E71 Wireless Handheld

2 comments:

dicky said...

sokong...baby car seat pun ada seatbelt kan.. hehe

nailofar said...

erm..pd sy buat peringkat2 ok jgk..bukan senang nk selaraskan satu negara..thn bila plk nk start? mula2 kereta dulu, pstu naik peringkat yang lebih besar..bas atau lori..kita kna +ve..sy bg pndpt mcm ni bkn b'mksud pro-kerajaan..tp kita sebagai umat Islam kna sbr la ckit..cnthnya dlm tugas sy..sy kena tukar menu satu hospital..so, mula2 start dengan buah dulu..pstu bru tukar menu kuih-muih..pstu, lauk..last baru dapat semua menu yang dikehendaki..mna blh tukar semua skali..silap2, pening org dapur hospital nk msk sumer baru dlm satu hari tu..as a leader, kita kna fhm, org bwh kita nk kna fikir mcm mna nk order brg2 yg baru lg..berat sesuatu bahan yg nk ditukar tu..n mcm2 lg..sje nk bg pndpt..terbaca blog mizie..sy tgh cari menu kanak2 skrg..k, slm..